Om haar missie te vervullen ondersteunt de Bernheim Stichting sociale actoren door tussenkomst op 4 niveaus: financieren, versterken, verbinden en overbrengen.
We bieden financiële steun op lange termijn, afgestemd op de behoeften van de organisatie, zodat hun project kan worden opgestart, ingezet of opgeschaald. De Stichting verleent haar steun meestal voor een periode van 6 tot 7 jaar via 3 opeenvolgende overeenkomsten.
We aarzelen niet om structurele steun (zoals de financiering van lonen) te bieden aan organisaties, in het besef dat deze steun essentieel is voor hun ontwikkeling.
We luisteren zorgvuldig naar de behoeften van de organisatie en vertrouwen erop dat deze, de ter beschikking gestelde middelen, goed zal gebruiken.
We ondersteunen de behoeften van de organisaties, op basis van een gedeelde diagnose en op het gepaste moment, door advies, expertise, de ontwikkeling van tools,... zodat ze kunnen groeien op een stevige basis.
Ons doel is om de verenigingen te helpen op gebieden die nuttig zijn voor hun versterking (strategie, bestuur, digitalisering, communicatie en fondsenwerving, impactevaluatie, enz.), zodat ze hun volledig potentieel op lange termijn kunnen verwezenlijken.
Wij geloven dat samenwerking en uitwisseling essentieel zijn als we oplossingen willen vinden voor de systemische problemen waar onze samenleving mee te maken heeft. Daarom brengen we de organisaties die we ondersteunen graag met elkaar (en soms ook met andere spelers) in contact, om de uitwisseling van goede werkwijzen en expertises aan te moedigen, om samen naar oplossingen te zoeken, om samenwerking te stimuleren en, waarom niet, het bundelen van 'middelen' te bevorderen.
Deze contacten kunnen verschillende vormen aannemen: informele uitwisselingen, vergaderingen, workshops, conferenties, enz.
Tegelijkertijd analyseert de Stichting hoe het kan lobbyen bij politieke besluitvormers om de stem van de sector door te geven.
We willen beleidsmakers en beïnvloeders informeren over de behoeften en zorgen van stedelijke jongeren en degenen die hen ondersteunen.
De Stichting overweegt ook om een strategie te ontwikkelen voor het opbouwen van “verhalen” om de publieke opinie over bepaalde kwesties te beïnvloeden.
Wij geloven in de kracht van samenwerking om meer impact te bereiken. Samenwerking tussen onszelf, met en tussen de organisaties die we ondersteunen en met de belanghebbenden met wie we samenwerken.
Vertrouwen maakt de weg vrij voor samenwerking. Zonder vertrouwen wordt de dynamiek tussen de financier en de ondersteunde verstoord en kan de verhoopte sociale vooruitgang niet worden bereikt. We hechten hier veel belang aan en streven ernaar dit te bevorderen.
We willen dat onze processen zo eenvoudig, efficiënt en transparant mogelijk zijn, zodat projectsponsors hun kostbare energie niet verspillen aan zinloze acties.
We verwelkomen feedback en veranderen onze werkmethoden als ze afbreuk doen aan de impact die we willen bereiken en de kwaliteit van de relaties die we willen opbouwen. We leren van onze fouten.
We geloven in de kracht van begrip en vergeving. We willen voorzichtig en omzichtig zijn in het uitoefenen van ons oordeel en de tijd en ruimte creëren die nodig zijn voor diepgaande gesprekken en leren.