Het project Afrophobia, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen a Jewish Contribution to Inclusive Europe (CEJI) en le Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations (CMCLD), bestrijdt racisme, vooroordelen en discriminatie van racistische mensen door middel van informatie, bewustwording, dialoog en training.
Afrophobia combineert de knowhow van het CEJI, dat al meer dan 30 jaar werkt aan onderzoek, training en bewustmaking over de concepten identiteit, geloof en culturele normen, met de expertise van de CMCLD, die werkt aan de opbouw van een decoloniaal burgerbewustzijn dat vrij is van racisme en negrofobie.
Dit project werd geboren uit de dubbele vaststelling dat (1) de erfenis van het historische koloniale denken nog steeds voelbaar is in te veel gevallen van agressie en discriminatie tegen Afro-afstammelingen, en (2) een gebrek aan educatieve inhoud over dit onderwerp een obstakel vormt voor de opbouw van een Belgische samenleving die goed geïnformeerd, meer inclusief en rechtvaardiger is.
Het Afrofobie-project zet een trainingsprogramma op dat gericht is op het verbeteren van het begrip van diversiteit om stereotypen en vooroordelen te ontkrachten.
De educatieve inhoud die in het kader van dit project is ontwikkeld, zal als basis dienen voor een trainingsprogramma voor jongeren van 16 tot 25 jaar en voor medewerkers van jongerenorganisaties, sociale diensten en het onderwijs. Daarna zal het breder verspreid worden. Het programma zal deelnemers in staat stellen strategieën te ontwikkelen voor het herkennen en bestrijden van stereotypen en discriminatie.
De steun van de Stichting Bernheim is bedoeld om de ontwikkeling, het testen en de evaluatie van educatieve inhoud over dit thema mogelijk te maken. De Stichting is ervan overtuigd dat diepgaand educatief werk noodzakelijk is om een diepgaande heroverweging van stereotypen, vooroordelen en discriminerend gedrag met betrekking tot afrofobie/anti-zwart racisme mogelijk te maken.