Het Collectief Désistance wil een antwoord bieden op de professionele en sociale reïntegratieproblemen van jonge (ex-)gedetineerden en gedetineerden tussen 18 en 30 jaar in Brussel, om hen te helpen zich aan te passen aan of te verankeren in de maatschappij en om te voorkomen dat ze opnieuw misdrijven plegen.
Het Collectif Désistance stelt een vernieuwend vastberadenheids- en begeleidingsproject voor dat gericht is op de socio-professionele integratie van jonge gedetineerden en ex-gedetineerden (18-30 jaar) met het oog op de ontwikkeling van hun weerbaarheid en desistance op basis van een persoonlijk en professioneel project, zodat ze zich kunnen ontplooien in de maatschappij en recidive kunnen vermijden.
Het programma wil het beste halen uit de tijd die in de gevangenis wordt doorgebracht door deze tijd om te vormen tot een tijd waarin een nieuw levensproject wordt gestart, waarbij jongeren worden uitgenodigd om opnieuw contact te maken met hun bronnen en actoren te worden in hun eigen verandering. Door een sterke positieve ervaring op te doen en geruststellende banden te smeden, krijgen jongeren weer vertrouwen in zichzelf, in anderen en in de maatschappij, en herwinnen ze ook hun waardigheid.
Het collectief Désistance richt zich tot Brusselse jongeren tussen 18 en 30 jaar. Ze begeleiden gedetineerden, ex-gedetineerden en jongeren die onder andere omstandigheden dan gevangenisstraf vrijkomen. Deze jongeren komen voornamelijk uit de armste wijken van Brussel. Het zijn werkzoekenden met weinig kwalificaties en niet meer dan de CESS.
Het doel van de steun is het Collectif Désistance in staat te stellen zijn programma in het gesloten centrum Berkendael uit te voeren en lering te trekken uit de eerste sessies om het te verbeteren.