Macadam wil een einde maken aan dakloosheid bij jongeren onder de 26 jaar in het Brussels Gewest door outreachend op te treden om jongeren op straat op te sporen, een dagopvangcentrum op te zetten en sectoroverschrijdende ondersteuning te bieden op maat van elke jongere.
Macadam is een project voor dagopvang dat is ontstaan uit een brainstormsessie tussen 7 Brusselse verenigingen en dat tot doel heeft opnieuw banden te smeden met jongeren die het slachtoffer zijn van verborgen dakloosheid. Met andere woorden, voorkomen dat ze in een totale desintegratie terechtkomen en opkomen voor hun rechten door te netwerken.
Het begon allemaal met een vaststelling: jongeren in beweging worden van de ene sector naar de andere gerangeerd, met als gevolg dat ze hun vertrouwen in de instellingen echt verliezen. En steeds meer van hen passen in geen enkele van de bestaande diensten. Vandaar het idee van een sectoroverschrijdend project gericht op dakloosheid onder jongeren. Zo is dit dagcentrum ontstaan, waar we vermijden dat jongeren onder de radar terechtkomen. We werken op verschillende manieren aan hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Naast individuele gesprekken stellen groepsactiviteiten - sport, koken, culturele uitstapjes, workshops zelfexpressie, enz. - ons in staat om deze jongeren op een andere manier te ontmoeten, om hen erbij te betrekken in plaats van voor hen, over hen te praten. Het gaat erom achter de etiketten "delinquent", "ongedocumenteerd", "buitenlander", "nietsnut", etc. te kijken. Jongeren nemen ons in vertrouwen wanneer ze daar zin in hebben, wanneer ze zich zelfverzekerd voelen. De activiteiten staan open voor alle jongeren onder de 26 jaar - ter ondersteuning van de overgang naar volwassenheid - die dakloos zijn of het risico lopen dakloos te worden.
Macadam is ook actief betrokken bij de gemengde coalitie 'A Way Home Brussels'. Dit platform is gebaseerd op het Canadese model en brengt basis-, publieke en politieke actoren samen om dakloosheid onder jongeren in Brussel te voorkomen, te beheren en uit te roeien. Momenteel zijn er actiegroepen die zich richten op 3 thema's: niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (UFM's), toegankelijkheid van diensten en continuïteit van hulp en zorg, en duurzame huisvesting.